You are here

Olcsóbb hiteleket várhatunk jövőre

A Napi Online írt arról, hogy olcsóbbak lehetnek jövőre a hitelek.
Tehát a deficitcsökkentő program hatása már érezhető. A „reformfáradtság” viszont veszélyezteti költségvetés szerkezeti reformjának kilátásait.

A költségvetési fegyelem és a bevételnövekedés mutatói javultak, a Goldman Sachs előrejelzéséhez képest. A korábban az elemzők által várt, ezért az idei (ESA-szabvánnyal számolt) államháztartási hiányprognózisát 6,4 százalékról 6,1 százalékra, a jövő évit 5 százalékról 4,5 százalékra csökkentette.

Nem várható, hogy 2008-ban a kormány új költségvetési intézkedésekkel hozakodna elő, de visszafogott költekezés várható, amellett hogy növekednek a bevételek, ezáltal mégis a hiány csökkenését fogja eredményezni. A költségvetés a következő másfél évben derűlátó lehet, szemben azonban az elemzők számára aggodalmas, hogy a szerkezeti oldalon érzékelhető bizonyos reformfáradtság. Ez köszönhető a kormánypártok népszerűtlenségének is. Egy nagyszabású, nehezen kivitelezhető szerkezeti reformra már csak jövőre lesz lehetőség, utána csökkennek a mélyreható reformok esélyei.

További részletek: napi.hu

Hírek: