You are here

Banki Magatartási Kódex

A legnagyobb kritikát az egyoldalú szerződésmódosítások miatt kapták a bankok. A Kormány és a pénzintézetek között ezért nyár közepén megállapodás született az egyoldalú szerződésmódosítások két hónapos moratóriumáról.

A Magatartási Kódexet 13 hitelintézet, a Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Hungary Bank, FHB Jelzálogbank, K&H Bank, Magyar Fejlesztési bank, MKB Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Volksbank alá.

A Kódex alapvető célja a hitelezők és ügyfelek között bizalom megalapozása. A tisztességes hitelezői magatartás és az önszabályozás eszköze. Önkéntesen írták alá a pénzintézetek és a betartását is vállalták. A PSZÁF 2008. évi XLVII. törvény alapján indíthat eljárást a pénzintézetek ellen, ha nem tartják be, az abban foglaltakat. A Felügyelet ezen kívül tájékoztatja a médián keresztül az ügyfeleket a Kódexben foglaltak betartásáról.

Egyik alapelv az átláthatóság és a szabályelvűség, továbbá a szimmetria, ami azt jelenti, hogy a hitel díjakban és a banki költségekben nem csak a pénzintézetekre hátrányos hatásoknak kell érvényesülnie, hanem az előnyös változásoknak is érvényesülniük kell (pl. kamat csökkentés).
Az első fejezet a felelős hitelezés elveit sorolja fel, a bankokkal szembeni elvárásokat fogalmazza meg. Ezek szerint a pénzintézetnek a hitelbírálatkor figyelembe kell vennie az ügyél teherbíró képességét. A termékfejlesztéskor is az ügyfelek igényeit kell szem előtt tartani, átláthatóvá kell tenni a szolgáltatásokat és a szerződési feltételeket. Az ügyfeleket megfelelően kell tájékoztatni a várható kockázatokról és a hosszú távú szempontok mérlegelésével kapcsolatban.

A pénzintézetnek együtt kell működnie az ügyfelekkel, rugalmasnak és segítőkésznek kell lenni az ügyfelek kiszolgálásában.
20 pontban foglalja össze a Kódex a szerződéskötés előtti teendőket hitelnyújtás terén. Az általános alapelvek szerint a hitelezők vállalják, hogy tájékoztatják az ügyfeleket a pénzintézet eltérő feltételű termékeiről, segítik az ezek közötti összehasonlítást, segítenek az ügyfélnek felmérni saját teherbíró képességüket, kerülik a bonyolult írásbeli leírásokat és szóbeli tájékoztatással is segítik az ügyfeleket. Az ügyfelek életkora alapján nem lehet automatikusan kizárni a hitelnyújtásból az idősebb ügyfeleket.
Amennyiben a hitel fedezeteként életbiztosítás megkötését kívánja a bank, erre csak a pozitív hitelbírálatot követően kerüljön sor, és az ügyfél választhasson szabadon az életbiztosítások közül. Írásban tájékoztatják az ügyfelet arról, hogy van e mód a szerződés díjmentes felmondására, valamint lehetőséget biztosítanak a deviza alapú hitelek egyösszegű törlesztésére.

A Kódex szabályozza a szerződési feltételek egyoldalú módosításának feltételeit. Meghatározza a kamatokra, díjakra, költségtényezőkre vonatkozó árazási elveket. Az ok listában felsorolja az egyoldalú kamatváltozatás feltételeit, mint amilyen a jogi szabályozói környezet megváltozása, a pénzpiaci feltételek módosulása, az ügyfél kockázati megítélésének megváltozása. A kamaton kívüli egyéb jutalékok, költségek és díjak a KSH által megadott inflációs ráta mértékében módosíthatóak.

Amennyiben az ügyfélnek fizetési nehézsége keletkezik, a bankok a hitel átütemezésével, a hitel futamidejének megnyújtásával vagy áthidaló jellegű fizetési könnyítéssel segítenek. Az írásbeli tájékoztatás is fontos a hiteltörlesztési nehézségek esetén. Devizahiteleknél biztosítják a devizában történő egyösszegű végtörlesztést vagy a hitelkiváltást.

Végrehajtási eljárás lefolytatására a Kódex szerint a humánus megoldásokat kell keresni. Először a pénzintézet felveszi az ügyféllel a kapcsolatot, tájékoztatja őt a végrehajtáson kívüli lehetőségekről, a tartozáskiegyenlítés módozatairól.
Ha a megelőző intézkedések ellenére végrehajtási eljárásra kerülne sor, a hitelező az adóssal együttműködve köteles eljárni. A hitelezők a biztosíték érvényesítése esetén részletes tájékoztatásra és elszámolásra kötelesek. Az ügyfélnek 90 napot biztosítanak az ingatlan általa történő értékesítésére. Banki árverezés esetén az ingatlan értékesítése nyilvános, és az értékesítést követő lehető legrövidebb időn belül elszámolnak az adóssal.

Hírek: