You are here

Lakáshitel

Lakáshitelek

A lakosság jelentős hányada devizahitelben adósodik el.
A devizahitelnek komoly kamatelőnye van a forinthitelekhez képest, de ha nem választunk körültekintően, pórul járhatunk. Az egyik buktató az akciós hitelek és egyéb, a THM-ben nem szereplő tételek. Ráadásul egy túlfeszített költségvetés duplán kockázatos, akár csak a munkanélküliség, munkaképtelenség, vagy a devizahitelek árfolyamkockázata révén.

Fő szempontok hitelfelvételnél

Nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani az „akcióknak”, egy hosszabb lakáshitel esetén a kezdeti 6 hónapos kamatelőny nem sokat számít!

Ne centizzük ki a lakáshitelek felvételét, mert ezzel nagy kockázatot vállalunk. A hitelfelvevők többsége előzetes elgondolásaihoz képest lassabban és összességében több költséggel kap hitelt!

A bankok reklámjaiból is azt halljuk, hogy gyorsan, rugalmasan, olcsón kaphatunk hitelt Az ügyfeleknek könnyű a dolguk , hiszen a THM (teljes hiteldíjmutató), ami egységesen mutatja be egy hitel árát (kivéve amikor az akciós kamatra számolják ki!). Mindez azonban kevés, mert rengeteg olyan szempont van még, amire ha később fény derül, kellemetlen csalódás érhet bennünket a hitelfelvétel után.

Olcsó devizahitel

Ha a THM-et vesszük alapul, a deviza-, elsősorban a svájcifrank-alapú hitelek sokkal kedvezőbbek, mint a forinthitelek. Ezért a hitelfelvevők töbsége ezt keresi. Nincs messze ettől az igazság.

Nem árt, ha tudjuk, hogy a devizahitelnek árfolyam-kockázata is van, s lehet, hogy később forintban mérve jóval drágább lesz a hiteltörlesztés. Viszont nagyon sokat kellene a forintnak gyengülnie, hogy a jelenlegi kamatelőnyt elveszítse a devizahitel.

Egyéb banki költségek

Nem is gondolnánk, mennyi költség van, amit még felszámolhatnak.
A bankok ugyanis különböző devizaátváltási árfolyamot használnak a hitelek folyósításakor és mást a hitelek törlesztésekor. A folyósításkori és a törlesztéskor használt devizaeladási árfolyam között komoly (akár 8-10 százalékos) különbözet is lehet, sőt van olyan hitelintézet, amely az árfolyam-különbözeten túl még felszámol konverziós díjat is.

Lakáshitel hiteligénylés