You are here

Jóváhagyta az EU az új lakáshitel-támogatási programot

A jóváhagyás feltétele volt, hogy csak szociális jelleggel adható, és nem zárható ki senki a programból.
Több hónapig kellett várni az európai bizottság jóváhagyására, mert az állami garanciáról szóló eredeti javaslatot még márciusban fogadta el az országgyűlés.

Az eredeti programot úgy módosították, hogy nem csak munkanélküliek vehetik igénybe. A korábbi 100 százalék helyett a munkanélküliek a tőke és kamatainak nyolcvan százalékára kaphatnak garanciát, a többieknél pedig 70 százalékos a mérték. A garancia a dolgozók esetében maximum tízmilliós hitelre vehető igénybe, szemben az eredeti jogszabályban a munkanélkülieknek adott húszmilliós limittel. A törvényt kiterjesztették a lízingszerződésekre is, sőt szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is igénybevehető az állami kezesség.

Sokan szabad felhasználású hitelt vettek igénybe felújításra és korszerűsítésre, mert a bankok rábeszélték az ügyfeleket, hogy kevesebb adminisztrációval jár.
A subprime jelzáloghitel piachoz tartozó ügyfelek leggyakrabban szabad felhasználásra vettek fel hiteleket, viszont gyakran kerültek bajba, mivelhogy az eleve magasabb kockázat miatt a bankok magasabb kamattal adták ezeket a hiteleket.

Hírek: