You are here

Jen hitel

Újabban jen alapú hitellel is találkozhatunk a magyarországi kereskedelmi bankoknál. Ausztriában korábban divat volt jen alapú hitelt felvenni, de mára már elvesztette a népszerűségét, a magas árfolyamkockázat miatt (jellemzően euró és svájci frank alapon hiteleznek az osztrák bankok).

Jen alapú hitelt vagy svájci frank alapú hitelt érdemes választani?

Az OTP reklámaiban 4390 Ft törlesztő részlet szerepel 1 millió Ft-ra 270 hónap futamidőre, ami igen kedvezőnek tűnik. Viszont ha megnézzük közelebbről, mit tartalmaz a törlesztőrészet, akkor kiderül, hogy az első évben nem kell fizetni kezelési költséget. Az első évre érvényes az akciós kamat, ami 1,99%. A második évtől már jóval magasabb lesz a törlesztés, mert 2,5% kamattal számolhatunk a kondíciós lista alapján, amihez még hozzá jön a 2,04% éves kezelési költség.

"A Világ hitel bármikor átváltható másik devizanemre"

Tehát bármikor át lehet váltani a jen alapú hitelt svájci frankra vagy euróra.
Viszont az a kérdés, hogy megéri egyáltalán átváltani? Egyrészt duplán kell konverziós díjat fizetni az átváltásért, mert a jent nem lehet közvetlenül svájci frankra váltani (a devizanemváltás forinton keresztül történik, így duplán kell megfizetni a vételi- és eladási árfolyam közötti különbséget). Másrészt, ha a forint gyengült a japán jennel szemben, akkor már késő átváltani másik devizanemre. Ahhoz hasonlíthatjuk, mint amikor a tőzsdén esnek az árfolyamok, a hirtelen pánik hatására sokan eladják a részvényeiket, ezzel realizálják az árfolyamveszteséget.

Megéri átváltani a jenhitelt svájci frank alapú hitelre?

Az OTP Bank kondíciós listájában megtalálhatjuk, hogyha átváltjuk a jenhitelt svájci frank alapú hitelre, akkor 4,45% lesz a kamat plusz ehhez jön az éves 2%-os kezelési költség. Más bankoknál ennél sokkal olcsóbb svájci frank alapú hitelt is felvehetünk (2-3% körül is), sőt, ha az akciós kamatokat nézzük, még kedvezőbb ajánlattal is találkozhatunk.
Tehát ha átváltjuk a jenhitelt svájci frankra, akkor már a forintosított törlesztőrészlet 8326 Ft lesz 240 hónap futamidőre 1 millió Ft hitelre vetítve, ami nem túl kedvező ajánlat más bankok svájci frank alapú hiteléhez képest (lakáscélú hitel esetén).

Mennyire kockázatos jen alapú hitelt felvenni?

Az utóbbi pár évben több mint 40%-ot ingadozott a jen árfolyama az Euróhoz képest, ezért mindenképpen mérlegelni kell hogy milyen devizában adósodjunk el. Az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján a svájci frank árfolyama sokkal kisebb mértékben szokott ingadozni a forinttal szemben, mint a többi deviza kurzusa, ezért kevésbé befolyásolta a törlesztőrészletet.

jen hitel világ hitel

A Credit Suisse és a Morgan Stanley stratégái

Mindkét befektetési bank elemzői ezen, egyirányú utcának tűnő devizapiaci folyamatok mellett is fokozott óvatosságra intik a befektetőket és a hitelfelvevőket főként amiatt, mert a japán gazdaság fundamentumai erősek és modelljeik alapján a jen már most is erősen (10-20%-kal) alulértékeltnek tűnik a főbb devizákkal szemben, azaz bármikor bekövetkezhet intenzív jenerősödés. Viszont hosszabb távon látnak reális esélyt a jen tartós erősödésére a befektetési bankok szakértői. (forrás: portfolio.hu)

A japán jen hitel nem csak a hitelt felvevő ügyfelek számára jelent magasabb kockázatot az eddigi deviza nemeknél, hanem a hitelt nyújtó bank számára is. Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében, a felvett hitel 160%-ra jegyez be jelzálogjogot a fedezetül felajánlott ingatlanra, valamint magasabb értékű ingatlan biztosítást köt ki.

Lakáshitel kalkulátor>>

Igényeljen hitelt online!

Cikkek: 
Hírek: