You are here

Hitelkártya-adósság halmozás

Az adósságspirál ismertetője, hogy ha valaki a meglévő hiteleit már csak újabb hitel felvételével tudja finanszírozni. Ez elég gyakran előfordul hitelkártya tartozásnál, mert hitelkártyához sokszor elég néhány papírt kitölteni. Szinte csak azt nézi a bank, hogy rajta van-e az ügyfél a KHR listán (BAR lista).

Az adósságspirál veszélye, hogy már a hitel tőketartozását se tudja fizetni az ügyfél, hanem csak egyre görgeti maga előtt a növekvő adósságtömeget.
Éppen ezért sokan adósságspirálba kerülnek, amikor jelzáloghitelüket az egyik legdrágább kölcsönből próbálják törleszteni. A hitelkártyák THM-e az egyik legmagasabbak közé tartozik.

Jelentősen nőtt azok aránya, akik nem tudják kiegyenlíteni hitelkártya-tartozásukat, és a minimális törlesztőrészletet sem tudják fizetni.

Folyamatosan nő azok száma, akik a napi megélhetéshez használják a hitelkártyájukat, mert nincs miből bevásárolniuk. A többség korábban a hitelkártyák kamatmentes időszakát használta ki, és a hónap végén a teljes költést visszafizették a banknak, ma már azonban nem ez a helyzet: a hónap végi költések és számlafizetések között egyre hátrébb szorul a hitelkártya, a teljes hitelkártyás költés visszafizetése helyett annak csak egy részét vagy csak a kötelező minimumot törlesztik a hónap végén.
részletek: mr1-kossuth.hu

Hírek: