You are here

Hitel állomány

Lassan több lesz az adósságunk, mint a bankbetétünk

A PSZAF a következő adatokat tette közzé:
A hazai bankszektor 2007 első félévében 202,4 milliárd forint adózott nyereséget ért el, közel 11 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában, A lakossági hitelállomány immár közel akkora, mint a betétek nagysága.

A hitelek bruttó állománya egy év alatt közel 10 százalékkal bővült és június végén 14 474 milliárd forintot tett ki, ezen belül a vállalkozói hiteleké 3,9 százalékkal 5941,3 milliárd forintra, míg a háztartási (lakossági és egyéni vállalkozói) hiteleké 19,1 százalékkal, 4712,9 milliárd forintra nőtt.

A jelenlegi adatok szerint a lakosság kevesebbet takarít meg, mint amennyi hitelt vesz fel. A betétek állománya 5,1%-al bővült, viszont a hitelállomány 10%-al. Ezen belül a devizehitelek állománya 44 százalékkal 2435 milliárdra ugrott, a forinthitelek állománya viszont kevesebb mint 1 százalékkal emelkedett 2278 milliárd forintra.

Ezek az adatok nem túl bíztatóak, mert a gazdasági növekedéshez fontos tényező, hogy mennyi lakossági megtakarítás van, vagy milyen a lakosság megtakarítási hajlandósága. Ez azért nem mindegy a vállalatok számára, mert így könnyebben jutnak hitelhez. Nem elhanyagolható szempont, hogy a lakossági megtakarításokból lehetne finanszírozni az államháztartás hiányát is.

Hírek: