You are here

Hitel könnyítések

Egyre több nő a hiteltörlesztési nehézségekkel küszködő banki ügyfelek száma. A míg a lakáshiteleseket megsegítő csomag ősztől lesz elérhető, addig a bankok által felkínált könnyítéseket egyre többen veszik igénybe.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy az Aegon Hitel-nél a banki ügyfelek 7, a Budapest Banknál lévő hitelfelvevők 10 százaléka élt már a könnyítés lehetőségével. A Raiffeisennél már minden ötödik ügyfél kért átütemezést, ám ebben nagy szerepe lehet, hogy a bank proaktívan viszonyul a kérdéshez, és nem vár arra, hogy az ügyfél jelezze a bank felé, nem képes fizetni.

A könnyítések közül a futamidő meghosszabbítása és a tőketörlesztési moratórium a legnépszerűbb, bár utóbbit természetesen csak az kérheti, aki tőkét is visszafizet a havi részletekben. A futamidő meghosszabbítása is csak azok számára jelent könnyítést, akiknek rövid lejáratú a kölcsönük.

Az életbiztosítással kombinált lakáshitelek esetében annuitásos hitellé konvertálják a meglévő hitelt, vagy a másik lehetőség és a futamidő meghosszabbításával tudnak operálni a bankok. Az életbiztosítás felmondása a szerződés lejárta előtt jelentős veszteséget okozhat az ügyfélnek.

A lakás-takarékpénztárral kombinált hiteleknél az OTP csökkentheti a havi megtakarítás összegét. Az OTP adósvédelmi programjában átmenetelileg fix törlesztőrészletűvé tudja alakítani a hitelüket, sőt, szóba jöhet a részlet átmeneti csökkenése is. A Raiffeisennél is van ilyenre lehetőség, a Budapest Banknál pedig a részletek teljes felfüggesztésére is van mód.

Hírek: