You are here

Gyors hitel igénylés

Hogyan juthat hozzá egy expressz vonat sebességével az igényelt hitelhez?

Először is nézzük meg milyen tényezők befolyásolják a hitelhez jutás sebességét:

1. Bank

A legfontosabb tényező a megfelelő hitelintézet és a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása. Meglehetősen sok időt vesz igénybe, ha át akarjuk tekinteni a teljes kínálatot, arról nem is beszélve, ha meg is látogatjuk a nagyobb bankok kirendeltégeit. Ezt a folyamatot jelentősen felgyorsíthatjuk, ha beszélünk egy szakemberrel, akinek ez a szakterülete, aki a jelen esetben egy hitelbróker. Fogorvost is körültekintően szoktunk választani, de egy bank sokkal hosszabb időre történő elkötelezettséget jelent.

2. Ügyintézők

Az ügyintézők szakértelme, hozzállása és leterheltsége

Honnan tudhatjuk hogy milyen szakmailag egy hitelügyintéző (ha még nem volt tapasztalatunk vele)? Ez bankonként és bankfiókonként is változik, milyen ügyintézővel találkozunk. Tudnánk említeni olyan bankot, ahol hirhedten rossz az ügyintézés (vagy lehet hogy Ön is tapasztalt/hallott ilyenről?). Itt segítséget jelenthet, ha egy olyan összekötő láncszemet veszünk igénybe, akinek megvannak erre már a működő, bejáratott kapcsolatai.

3. Bankfiók

Miért fontos a megfelelő fiók kiválasztása?

Egy nagyforgalmú fiókban gyakran halomban állnak a beadott hitelanyagok. Egy kisforgalmú fiókban (van olyan bank ahol a, b, c kategóriába sorolják a fiókokat) viszont szakmai érdektelenséggel találkozunk, pl. ha délelőtt 11-kor el akarjuk érni telefonon az ügyintézőt, jobb esetben éppen ebédelnek az ügyintézők, de az is lehet hogy fel se veszik a telefont.

4. Banki döntés folyamata

Elképzelhető, hogy akár hónapokig várhatunk arra, hogy csak egy egyszerű nemet kapunk a banktól? Ami után az ügyfél csak kapkodhat, hogy hol kap hitelt, ha nem futott ki a határidőből.
Viszont ha megfelelő hitelintézetet választunk, már pár nap alatt megtudhatjuk, hogy van e esélye, hogy jóváhagyják a hitelünket.

5. Központi hitelbírálat

Általános gyakorlat egyes bankoknál, hogy a hitelanyagot beküldik a központba a hitelbírálatra. Innentől kezdve már nincs sok rálátásunk a folyamatra. Ha hiánypótlásra bekérnek egy papírt, sokszor hónapokig csúszhat a hitelbírálat folyamata. Ezért válasszunk inkább olyan pénzintézetet, ahol fiókszinten döntenek a hitelünkről.

6. Kapcsolatok

Forduljunk olyan szakemberhez, aki megfelelő banki kapcsolatokkal rendelkezik, ezáltal mindig fogjuk tudni, mire számíthatunk, hol tart a hitelbírálat, milyen fázisban van a beadott hitelünk.
Abban is segíthet nekünk, hogy ne kelljen az értékbecslés eredményére akár 10 napot várni.

7. Hitelbírálat

Ez is bankoknként változó, van ahol 1-2 nap alatt döntenek, máshol meg hetekig eltarthat amíg megtudjuk az eredményt.

8. Rugalmasság

Ha magas szintű szolgáltatást szeretnénk, elvárhatjuk, hogy ne akadjon el a hiteligénylésünk egy kisebb problémán, hanem megfelelő hozzáállással oldják meg. Ezért van jelentősége, hogy hogyan állnak hozzá a hitelkérelmünkhez, mennyire rugalmas a banki ügyintéző.

9. Ügyintézés, papírok beszerzése, hiánypótlás

Itt is nagy szerepet játszik a rugalmasság. Összeállítjuk a hitelkérelmet, begyűjtjük a megfelelő papírokat. A bank viszont saját hatáskörében később még bármilyen papírt bekérhet. Ha emiatt hetekig leáll az ügyintézés, akkor annak megint csak mi látjuk a kárát (a banknak lehet, hogy nem szempont mennyi idő alatt jutunk hitelhez).

9. Hitelfolyósítás

Mindenki előtt ismert, hogy milyen lassú a földhivatali ügyintézés. Akár hetekig-hónapokig eltarthat, hogy bejegyezzenek a tulajdoni lapra egy jelzálogot, vagy töröljék a már nem évényes bejegyzéseket.
Éppen ezért nem mindegy, hogy a bank már széljegyre is folyósít vagy csak akkor, ha már határozattal bejegyezték a tulajdoni lapra a bank jelzálog jogát.

11. Mit veszíthetünk a lassú ügyintézéssel és mit nyerhetünk a gyors hitel igényléssel?

Gyakran a gyors hitelt ingatlant vásárlás céljából igényeljük, ezért kell a hitelt az adásvételi szerződésben lévő határidőig folyósítani , különben elveszítjük a foglalót. Ha viszont kiváltjuk a régi kedvezőtlen hitelünket kedvezőbb kamatozásura, akkor szintén mondhatjuk, hogy az idő pénz, különösen, ha az új hitellel sok pénzt meg tudunk spórolni.

A gyors hitel igényléssel megúszhatjuk a sok idegeskedést és utánajárást, banki sorban állást. Ha egy hitel brókeren keresztül vesszük fel a hitelt, akkor külön biztosíték, hogy egy szakember segít kiválasztani a megfelelő bankot, hitelkonstrukciót, és mindemellett menedzseli a hiteligénylésünket.

Cikkek: