You are here

Csökkentek a fogyasztási célú forinthitelek kamatai

A háztartási szektornak nyújtott fogyasztási célú forinthitelek átlagos kamatlába az elmúlt két hónapban tapasztalható növekedés után csökkent. Az egyéb hitelek átlagkamatlába az augusztusi alacsonyabb érték után a korábbi szintre állt vissza - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába az eddigi 20%-os szint közelében maradt, szeptemberben 20,30%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába tartósan 10% közelében, a lakáscélú hitelek kamaton felüli egyéb költségei pedig 2 százalékpont körül mozognak, szeptemberben a kamatláb 9,46%, az átlagos hitelköltség mutató pedig 12,18% volt. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az elmúlt két hónapban tapasztalható átmeneti emelkedés után szeptemberben csökkent; a kamatláb 17,82%-ot, a hitelköltség mutató pedig 25,36%-ot tett ki. Az egyéb hitelek átlagkamatlába az augusztusi alacsonyabb érték után az elmúlt félévet jellemző értékeknél magasabb szintre, 11,95%-ra emelkedett.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába csak a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású hitelek esetében változott számottevően, szeptemberben ismét a 20%-os szint alá, 19,38%-ra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába a július óta stabil szinten maradt szeptemberben is, értéke 17,08%-ot volt. Az 5 éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába pedig 2005. december óta változatlan, szeptemberben 12,16%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának trendje az elmúlt egy évben csökkenő, míg a kamatláb szintje alig változott, emiatt a hitelköltség mutató és a kamatláb közötti különbség az elmúlt egy év során 10 százalékpontról 6,5 százalékpontra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatójának tendenciája csökkenő, értéke 25,71% volt szeptemberben. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója ellenben enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. szeptemberben 22,75%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának trendje az elmúlt egy évben csökkenő, míg a kamatláb szintje alig változott, emiatt a hitelköltség mutató és a kamatláb közötti különbség az elmúlt egy év során 10 százalékpontról 6,5 százalékpontra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatójának tendenciája csökkenő, értéke 25,71% volt szeptemberben. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója ellenben enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. szeptemberben 22,75%-ot tett ki.

Hírek: