You are here

Credit Reference a pozitív adóslista

A Credit Reference az önkéntességen alapuló adatszolgáltatásra épül. Európában már sok helyen sikeresen működik, 3 ország kivételével.

Az önkéntesség lényege: a pénzügyi intézmények önkéntesen csatlakozhatnak, másrészt a hitelfelvevők is írásos felhatalmazást adhatnak a banknak, hogy személyes és hiteladataik kezelésre átadhatóak a szolgáltatást megvalósító BISZ Zrt. számára.

Egy ilyen rendszer sohasem lehet teljes. Viszont Magyarországon van egy teljességre épülő negatívlistás rendszer, a KHR – korábbi nevén BAR – ami minden negatív eseményt tartalmaz az ügyfélről. A Credit Reference rendszer sokkal igazságosabb a jelenleg működő negatív listás rendszernél, mert lehetővé teszi a pénzintézetek részére, hogy teljes képet alkossanak az ügyfélről, mivelhogy megjeleníti az ügyfél pozitív hitelmúltját. A pozitív információk kezelése teljesen önkéntes, hiszen ezen információk nyilvántartása minden ügyfél jól felfogott érdeke.

Miért jó az ügyfélnek a Credit Reference rendszer?

Más országokban gazdagabb ügyfelek folyamatosan vesznek föl hiteleket, és pontosan törlesztik a hiteleiket, azért hogy amennyiben egy nagyobb hitelre lesz szükségük, akkor kedvezőbb feltételekkel tudjanak hitelt felvenni. A pozitív hiteltörténet egy érték, ami pénzre váltható. Sajnos hazánkban ez egyenlőre hozzáférhetetlen információ.

A Credit Reference rendszer használatával a bankok számára egyszerűsödhet a hitelbírálat és az ügyintézés

Szükségtelenné válik felesleges dokumentumok bekérése, korábbi hitelszerződések bemutatása, vagy nem kell kezes a szerződés megkötéséhez, mindezzel egyszerűsödik és gyorsabb lesz a teljes hitelbírálat.

Credit Reference használatábal az ügyfelek csökkenthetik saját kockázati felárukat

Aki már egyszer bekerült a KHR rendszerbe, vagyis már elkövetett hitellel kapcsolatos mulasztást, csak speciális eljárással kaphat újra hitelt. Aki nem szerepel a KHR rendszerben, az az ügyfél pedig nagykockázatú ismeretlen ügyfél.

A CR-ben szereplő, de a KHR-ben nem szereplő ügyfelek, ezáltal átkerülnek az ismeretlen nagykockázatú státuszból a jó ügyfél kategóriába. Az ügyfelek úgy csökkenthetik saját kockázati felárukat és azáltal juthatnak olcsóbb hitelhez, ha nem kell megfizetniük az „ismeretlenségi” felárat.

A Credit Reference segítségével csökkentheti a hitel költségét és kamatát

A Credit Reference segítségével megismerhetik a bankok az ügyfél hiteltörténetét, és ezért csökkenti a kockázatot, valamint a kockázati felárat.

Credit Reference segítségével az ügyfél újra hitelezhetővé válhat, amennyiben a KHR-ben lezárt mulasztással rendelkezik.

A passzív Bar listás ügyfelek, akik már lezárt mulasztással rendelkeznek a KHR rendszerben, és jól törlesztik hiteleiket, újra hitelezhető ügyfelekké válnak, mert a pozitív információk felülírják a korábbi mulasztásokat.

Amelyik ügyfél megtagadja a Credit Reference rendszerbe bekerülést, ezáltal ő a bankok számára az ismeretlen, nagykockázatú, tehát csak magasabb kamattal finanszírozható ügyfelek közé tartozik.

A Credit Reference az a rendszer, amely a társadalom minden szereplőjének – az államigazgatásnak, a pénzintézeti szektornak és az ügyfeleknek is – egyaránt hasznos, és a társadalomnak nincs olyan szereplője, akinek bármi kára vagy hátránya keletkezhetne a működéséből.

Credit Reference Ügyféltudakozvány szolgáltatás

Az adatvédelmi törvény előírja, hogy bárki jogosult tájékoztatást kérni arról, hogy milyen adatait kezeli egy rendszer. A Credit Reference a pénzintézetek részvételével, a KHR-hez hasonlóan, biztosítja a fenti szolgáltatást.

Cikkek: