You are here

Tüntetés az Aegon előtt

Demonstráció sorozatot szervez a Magyarok Szövetségének Hiteles Csoportja. Első alkalommal az Aegon Hitel Zrt. Bankfiókja előtt tüntettek. A tüntetést azok a bankok ellen szevezik, amelyek a válság következtében túlzottan megemelték a hitelkamatokat és a törlesztő részleteket vagy az előtörlesztési díjat. Másrészt csoportosan szeretnék beperelni a bankokat, és a kilakoltatásokat kívánják megakadályozni. Egy feketelistát is összeállítanak a bankokról és hitelintézetekről.

Több bank előtt is fognak tüntetéseket tartani, aminek az oka, hogy a bankok a devizahitelesekkel szembeni bánásmódja nem megfelelő. Társadalmi felelősségvállalásra szólítják fel a bankokat. Másrészt a bedőlt hitelesekkel szembeni bánásmódot is kifogásolják. Mert aki elveszíti a bedőlt hitel miatt a lakását, utána még a fennmaradó követeléseket is megpróbálják a bankok behajtani. Dr. Madari Tibor ügyvéd szerint az Aegon bank egyik ügyfele, amikor 2008 októberében megkötötte hitelszerződését, a 25 millió Ft hitel után havi 205.000 forintos törlesztőrészletet fizetett, amíg ez a válság következtőben felszökött 380.000 Ft-ra.

Sokan, akik nem tudják a hitelt fizetni, bajban vannak

A KHR rendszer több mint 700.000 adós adatát tartalmazza, ami jelentős növekedés a januári 630.000 főhöz képest. A bankok problémás hiteleinek aránya a jelzáloghitelek körében 2-4% körüli. A kormány megpróbálja rávenni a bankokat, hogy a jövőben ne történjenek az ügyfelek számára hátrányos, egyoldalú szerződésmódosítások.

Pertársaságok a bankok ellen

A MSZ és a VÉSZ (Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége) is tenni akar az ügy érdekében. Az egyes bankok ellen pertársaságokat szeretnének alakítani, ezért várják a jelentkezőket, akik úgy érzik, hogy az árfolyamkockázat ürügyén túlzottan növekedett a havi törlesztőrészletük. A másik kezdeményezés, hogy a VÉSZ által életre hívott Gyorsreagálású Önvédelmi Zónákat (GYŐZ) országos hálózattá fejlesszék. Ennek a lényege, hogy szolidaritási csoportokat hoznak létre, és megakadályozzák a kilakoltatásokat.
Igazából a végrehajtók a rendőrség segítségével végzik a munkájukat, ezért inkább jelképes a kezdeményezés.

Hírek: