You are here

Rossz bank alapítását tervezik

Egy évvel ezelőtt az amerikai kormány állami irányítás alá helyezte a két legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőt, a Freddie Macet és a Fannie Maet. A cél az volt, hogy tovább a jelzáloghitel piac teljes összeomlását megakadályozzák, mert ez a két pénzintézet 5200 milliár dollárnyi hitelért felel. Sikerült megakadályozni, hogy a két jelzálogbank csődbe menjen.

Obama új terve, hogy átalakítanák a két jelzálogbankot, leválasztanák a rossz hiteleket. A megmaradó hiteleket átvinnék egy új pénzintézetbe. Tehát a két bankból kivonnák a toxikus eszközöket, ezáltal a jelzálogpapírok piaca is újjáéledhetne.

Az amerikai kormányzat terve szerint létrehoznák a rossz bankot, ami mögött állami garancia állna, és a jelzálogok érvényesítésével rendeznék a kintlévőségeket.

Fannie Mae-t az 1929-es gazdasági válság idején hozták létre, hogy a jelzáloghitel piacot támogassák. A Freddie Macet 1970-ben alapították, amikor szintén volt egy kisebb gazdasági visszaesés. Mindkét cég számára államilag garantált hitelkeretet biztosít az állam, ezért alacsonyabb hitelkamatokkal tudnak dolgozni, mint más bankok, olcsóbban jut forráshoz, mert kisebb az állami garanciának köszönhetően a jelzálog papírok kockázata.

Hírek: