You are here

Nem csökken a lakáshitelek törlesztő részlete

A PSZÁF vizsgálatot indított, abban az ügyben, hogy mennyire csökkent a lakáshitelek törlesztő részlete a forint erősödésével és a pénzpiaci bizalom helyreállásával. Korábban a bankok a törlesztő részletek emelkedését a forint gyengülésével és a gazdasági válság kedvezőtlen hatásával magyarázták. Most, hogy a forint erősödik, a gazdasági mutatók is javulnak, nem, vagy csak alig csökkentek a lakáshitelek törlesztő részletei.

Nem csak a forint árfolyama játszik közre abban, hogy mennyit kell fizetni havonta, hanem a bankközi kamatok is. A bankok a nemzetközi piacion újítják meg a jellemzően 6-12 hónapos hiteleiket, aminek még mindig magas a kamata.

Ha jelentősen csökkenne a bankközi kamat, akkor is csak több hónapos késéssel jelentkezne az ügyfelek hiteltörlesztésénél. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete épp a napokban indított vizsgálatot, ami kifejezetten azt vizsgálja, hogy a törlesztő részletek mennyire követik a gazdasági folyamatokat. Egyoldalú szerződés módosításnak minősül a törlesztő részletek módosítása, amit elvileg a jövőben egy most kidolgozás alatt álló etikai kódex szabályoz majd.

Hírek: