You are here

Mennyire lesz hetékony a banki illemkódex?

Minden kockázatot az ügyfélre hárítanak, csak most már a „trambulinról” – így válaszoltak a bankok az erőfölényüket korlátozni szándékozó jogszabályra. A formálódó illemkódex erélyessége is kérdéses, csakúgy, mint az új fogyasztóvédelmi elképzeléseké – olvasható a hvg.hu cikkében.

Már formálódik tisztességes banki magatartás kódexe, melynek betartását a fogyasztóvédelmi szerepében megerősített PSZÁF ellenőrizné. A kódexet szeptember közepére fogják elkészíteni. A banki kódex szerint a működési költségeik növekedését nem terhelhetnék a régi ügyfeleikre. Másrészt azt is ki szeretnék zárni, hogy a bankok korlátlanul növelhessék a törlesztő részleteket, amivel már a hitelt törlesztőket is veszélybe sodorhatják. Ezért a banknak kötelessége felmérni a hitelfelvételkor, meddig terhelhető az adós.

Schiffer Péter főigazgató-helyettes szerint a PSZÁF felhatalmazástól függ majd, hogy mennyivel lesz gyakorlatiasabb a fogyasztói panaszok kezelése, mennyire lesznek néven nevezve a hibás pénzintézetek. Most Farkas Ádámra, a volt bankárra és bankárokat oktató szakemberre vár, hogy a PSZÁF élén gátat szabjon az átláthatatlan banki díjaknak. Vajon hogyan azonosul majd az egykori bankigazgató a gyengébb védelmének elvével, amit a pénzintézetek és lakossági ügyfelek közötti hatalmas erőkülönbség indokol? - tette fel a kérdést a lap.

Hírek: