You are here

Megszavazták: március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés

2012. december 31-éről 2013. március 29-ére tolta ki az árfolyamgát igénylésének lehetőségét az a törvénymódosítás, amelyet Balázs József fideszes képviselő javaslatára elfogadott az Országgyűlés.

A korábban hatályos jogszabály szerint 2012. december 31-éig nyújthatták be az árfolyamgát igénybevételére vonatkozó kérelmüket bankjuknak a deviza jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

  • az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
  • a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
  • a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
  • az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
  • pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

A törvénymódosítás indoklása szerint "a devizahitelesek megsegítése érdekében indokolt a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerződés igénylési határidejének három hónappal történő meghosszabbítása".

Az Országgyűlés döntése az árfolyamgát programra viszonylag kevés jelentkezéssel indokolható, ami a devizahitellel rendelkezők 18%-a körül van (darabszámra vetítve). A hosszabbítással nőhetnek a bankszektor terheit és az állam kiadásait, de nem jelent az akkora terhet, ami bármelyik szereplőnek rendkívüli megterhelést jelentene. Viszont vannak pozitív hatásai, úgymint a hitelportfólió minőségének javulása, a fix árfolyamon történő végtörlesztéshez képest jelentősen kisebb követelésleírást okoz a hitelintézetek számára.

Hírek: