You are here

BAR-listások száma 700.000 felett

A tavaly év végi 618 ezerről 716 ezer főre emelkedett a 90 napos késéssel fizető hiteladósok száma Magyarországon - ismertette a portfolio.hu a KHR lista adatait. Gyors ütemben gyarapszik a nem fizető adósok száma, havi 3-4 százalékkal.

Áprilisban rövid ideig megállt a késve fizetők számának növekedése, a májusi és a júniusi adatok szerint viszont még csak most tetőznek a válság miatti problémák, a hitel törésztések egyre nehezebbek, egyre több a munkanélküli. A hitelt törlesztők között egyre gyakoribb, hogy a törlesztő részletek emelkedéséből kifolyólag és a megélhetési nehézségek miatt késve törlesztik hiteleiket. Májusban ugyanis korábban nem tapasztalt ütemben, 6,9 százalékkal nőtt a legalább 90 napos késéssel vagy egyáltalán nem fizetők tábora. Júniusban viszont 4,7 százalékra mérséklődött az ütem.

A vállalkozások közül 2008 végéig 914 ezren törlesztettek késedelmesen, 460 ezren pedig még fennálló késedelmes tartozással rendelkeztek. A legtöbb lezáratlan tartozásuk tavaly novemberben volt a cégeknek, azóta 450 ezerre csökkent a számuk. Viszont annak oka nem ismert, hogy a tartozások számának csökkenése mögött mi állhat, a cégek megszűnése, illetve a tartozás rendezése, kezes közreműködése vagy az átütemezéseknek köszönhető – hívta fel a figyelmet a lap.

Hírek: