You are here

Albérlet helyett

Milyen állami támogatásokat vehet igénybe az, aki albérlet helyett inkább a saját lakását fizetné?
Milyen esélyekkel juthat saját lakáshoz, aki albérletben lakik?

A jövedelmi viszonyokat tekintve egy fiatal pár sokkal könnyebben jut lakáshoz, mint egy szingli, mert a banki vizsgálatnál előnyt jelent, ha két fizetést tudunk felmutatni.

Állami támogatások

Mivelhogy a szociális bérlakások nem elterjedtek Magyarországon, ezért nézzük meg, hogy milyen állami támogatásokra számíthatnak a fiatalok, akik saját otthonra vágynak.

2009 júliusától megszüntek a korábbi állami támogatások, helyette új lakás vásárlásakor lehet igénybe venni kamattámogatott hitelt. A feltételek meglehetősen szigorúak, viszont egyedül élők is igényelhetik.

A kamattámogatott hitelt igénybe vehetik:
- 18-35 év közötti fiatalok (gyermek nélkül vagy max egy gyermekkel)
- 18-45 év közötti nagycsaládosok (2 vagy több gyermekkel)
- hitelfelvevő lehet még külföldi személy (EU állampolgár vagy harmadik országbeli bevándorolt, illetve letelepedett személy)
- a vásárolni kívánt új lakás bruttó vételára (telekár nélkül) max 25 MFt (Budapesten, megyei jogú városban), 20 MFt (egyéb településen) lehet
- igényelhető kölcsön max 12,5 MFt Budapesten, megyei jogú városban, 10 MFt egyéb településen
- kamattámogatás a futamidő első 20 évére jár
- támogatott kölcsönt azokra az új lakás vásárlásokra lehet igénybe venni, amelyekre a végleges adásvételi szerződés megkötést követő 120 napon belül lehet felvenni a támogatott hitelt.
- az ügyletben résztvevőknek nem lehet korábbi állami támogatású kölcsönük vagy azt vissza kell fizetniük. Nem lehet továbbá lakóingatlan a nevükön, de lízing ügyletük és használati joguk sem lehet...

A kamattámogatás mértéke:

  • 6 gyermektől 70%
  • 5 gyermek 64%
  • 4 gyermek 59%
  • 3 gyermek 55%
  • 2 gyermek 52%
  • 0-1 gyermek 50%

A hitel futamideje max. 20 év. Minél több gyermeke van a családnak, annál magasabb kamattámogatásra jogosult, és a legmagasabb kamattámogatás mérték 6 (vagy több) gyermek esetén érvényesíthető. Korszerűsítésnél max 5 MFt lehet a hitel összege.

A kölcsön futamideje alatt a szülők 45 éves koráig született (örökbe fogadott) további gyermekek esetén a gyermek születését a bankban be kell jelenteni és ezt követően 2 hónappal a kedvezőbb, új kamattámogatás lép életbe. A kamattámogatott hitel kamata és egyéb járulékai együttesen a 6%-os mértéknél nem lehetnek alacsonyabbak.

Fészekrakó program

A Fészekrakó program az állami kezességvállalásra épül, ami által alacsonyabb önerővel is vásárolhatnak lakás fiatal párok. A kezességvállalás a lakásvásárláshoz felvett hitel azon részére vonatkozik, amelyre az ingatlan nem nyújt fedezetet. A fentiekben megfogalmazott feltételeken túl elvárás, hogy a lakás telekár nélküli bruttó vételára nem haladhatja meg Budapesten, megyei jogú városban a 15 MFt-ot, egyéb településen a 12 MFt-ot. Egyszeri 2% kezelési költséget kell megfizetni a garantált hitelrészre vonatkozólag.

Mennyi önerő kell a lakásvásárlához?

Az új kamattámogatott hitelek esetében is kell legalább 25% önerő és megfelelő jövedelem, ami alapján a bank feltételeinek megfelel a hiteligénylő.

Az alacsony önerőnél magas hitel arány miatt magasabb az elvárt jövedelem, mert a havi részlet is magas. A június 11-én életbelépő jogszabályi változások és szigorítás eredménye, hogy a bankok magasabb jövedelmet várnak el. Ezeknek a változtatásoknak a vélja, hogy minden hitelfelvevőnek legyen egy „hitelezhetőségi limitje”, ami meghatározza, hogy mennyi lehet a maximális havi törlesztőrészlet.

Lakáslízing előnyei

Amennyiben egy fiatal pár nem tudja igénybe venni a fenti kedvezményeket, akkor lehet jó megoldás a lakáslízing. A lízing esetén kevesebb önerő, azaz 20% is elég a jogszabályok szerint. A kedvezőbb finanszírozási konstrukció miatt új lakásvásárlásnál az ÁFÁ-t nem kell a banknak finanszírozni, ezért alacsonyabb a törlesztő részlet. A maradvány érték alkalmazása tovább csökkentheti a havi lízingdíjat.

Egy 16 millió Ft értékű lakás megvásárlása esetén 285-350 eFt induló költséggel és havi 116.000 Ft lízingdíjjal számolhatunk forint alapú finanszírozásnál, 20% induló befizetése esetén. Ha a kedvezőbb kamatozású euró alapú lízinget szeretnénk választani, akkor 35% önerővel kell rendelkezni. Az eurós finanszírozásnál 71.500 Ft havi kiadással számolhatunk.

Most kedvező feltételekkel beszállhatunk egy induló projektbe

Érdemes körülnézni az új építésű lakások piacán is, mert egy most induló projektnél extra kedvezményeket kaphatunk, akár 10% kedvezményt is a tervezőasztalról való vásárlás esetén.
Másrészt a projektfinanszírozó bankok kedvezőbben ítélik meg a hitelkérelmünket, használt lakásokhoz képest magasabb értéken veszik figyelembe az így megvásárolt ingatlanokat.

Viszont egy használt lakást, most az ingatlanpiac mélypontjához közeledve sokszor jutányos áron megvásárolhatunk. Emiatt alacsonyabb önerővel is akár jobb helyen fekvő, vagy nagyobb alapterületű lakáshoz juthatunk.

A felújítandó lakások

Érdemes körülnéznünk a felújítandó lakások között is, mert korszerűsítésre 5 millió Ft kamattámogatott hitelt is felvehetünk. Viszont lényeges szempont, hogy igazolni kell a bankfelé a hitelcélnak megfelelő felhasználást.

"Korszerűsítés a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése."

A korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka,a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig. E munkákhoz csak az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező termékeket lehet felhasználni.

A nyílászárók cseréjénél, a fűtés korszerűsítésénél a pályázati lehetőségeket is érdemes átböngészni, valamint megnézni a helyi önkormányzatnál lévő támogatási lehetőségeket.