You are here

Áthidaló hitel a lakáshiteleseknek

Július 28-tól vehetik igénybe az áthidaló hitelt a nehéz helyzetbe jutott adósok. Erre a hitelre az állam vállal két éves garanciát. Minden ügyfél a saját bankjánál igényelheti az áthidaló hitelt. A pénzintézet megvizsgálja, hogy jogosult-e igénybe venni, vagyis megfelel a törvényi előírásoknak az ügyfél.

Nem csak azok igényelhetik az áthidaló hitelt, akik lakáshitelt vettek fel, hanem azok is, akik a szabad felhasználású hitelüket vagy a lakáslízinget nem tudják törleszteni.

Az ügyfelek két csoportja igényelheti az áthidaló hitelt. Azok a munkanélküliek , akik tavaly szeptember 30-a után váltak munkanélkülivé, és még most is állástalanok. A munkával rendelkezők csoportjából is lehet jelentkezni, viszont az körülhatárolt, hogy a család jövedelmi viszonyai, és a kölcsön összege mekkora lehet.

Más összeget fizetnek a munkanélküliek, és más összeget a munkában állók. Az állástalanoknak minimum 10 ezer forintot kell törleszteniük havonta. A munkában állóknak havi nettó családi jövedelmük 30 százalékát kell legalább megfizetni. Ha az igénylők megfelelnek a feltételrendszernek, akkor két évre kapnak haladékot a valós hitel összeg törlesztése alól.

A munkanélkülieknek 10 év alatt kell visszafizetni az összeget, a fizetési nehézséggel küzdőknek 5 év alatt.

Sokan nem tudják, hogy nem csak lakáshitelre, hanem más jelzáloghitelekre is igényelhető az áthidaló hitel.

Fontos információ, hogy az áthidaló hitelt nem az állam, hanem az ügyfél fizeti, az állam csak készfizető kezességet vállal rá két évre.

A részletes tájékoztatót innen lehet letölteni: Áthidaló hitel

Hírek: