You are here

Visszafogott hitelkínálat

A HVG.hu írta, hogy a bankok hitelkínálata továbbra is visszafogott.

Egy felmérést készített az MNB, hogy mennyire fogják vissza a bankok a hitelkihelyezést. Ezzel szemben a lakosság és a vállalatok hitelkereslete erősödik, nyilatkozta Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási szakterületének vezetője.

A lakossági hitelek 5%-át átstruktúrálták a bankok, ami azt jelenti, hogy könnyítették a törlesztést az ügyfeleknek (türelmi idő, halasztás, alacsonyabb törlesztő részlet egy rövidebb időszakra).

Tabák Péter elmondta: a lakáscélú hiteleknél a hitel-ingatlan arány csökkentésével a bankok szigorították a korábbi feltételeket, egyúttal az idei első negyedévben tapasztalták, hogy a lakosság körében nőtt a forintalapú lakáshitelek iránt az igény.

A hitelek átstrukturálását követően a bankok válaszai alapján a későn, vagy nem fizető adósok (a 30 napon túli fizetési késedelembe esők) aránya a nagyvállalatok esetében alig 3,5 százalék, míg a kis- és középvállalkozásokat tekintve 9 százalékot ér el. Ezzel szemben a háztartások estében ez az arány elérte a 20 százalékot, ami jelentős romlás 2009 negyedik negyedévéhez képest.

Hírek: